ρεβύθια με πλιγούρι

Και αναρρωτιόμουν τι να μαγειρέψω εν τάχει, γιατί δεν είχα φροντίσει εγκαίρως τα του μενού της ημέρας. Και ανοίγω το ψυγείο και βλέπω ένα τάπερ με βρασμένα ρεβύθια που είχαν περισσέψει από το χούμους που έφτιαξα την Καθαρά Δευτέρα. Και βλέπω δίπλα κι ένα άλλο τάπερ με το πλιγούρι που είχε περισσέψει από το ταμπούλε που επίσης είχα φτιάξει την Καθαρά Δευτέρα. Και με κοιτούσαν τα αφράτα βρασμένα ρεβυθάκια και το πλιγούρι με απορία, τα κοιτούσα κι εγώ και σκεφτόμουν πώς να τα συνδυάσω. Που συνδυάζονται τέλεια, διότι ως γνωστόν τα όσπρια είναι πολύ πιο εύπεπτα αν συνδυαστούν με δημητριακά. Και η απορία γέννησε τη συνταγή:

Έβαλα τα ρεβύθια και το πλιγούρι σε ένα μπωλ με καυτό νερό μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα.

Αν δεν τα έχουμε έτοιμα όπως τα είχα στο ψυγείο μου, φροντίζουμε από την προηγουμένη όπως θα κάναμε αν ετοιμάζαμε ρεβυθάδα. Για 6 άτομα μουλιάζουμε 2 κούπες ρεβύθια για 6-8 ώρες στο νερό.

Μετά τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε με κρύο νερό να βράσουν. Μόλις πάρουν μια βράση (2-3 λεπτά βρασμού δηλαδή), χύνουμε το νερό και βάζουμε φρέσκο νερό από τη βρύση αρκετό ώστε να τα σκεπάζει καλά-καλά. Τα βράζουμε (χωρίς αλάτι) στη χύτρα για μισή ώρα από την ώρα που θα σφυρίξει η βαλβίδα. Αν χρησιμοποιείτε απλή κατσαρόλα, βράζετε όση ώρα χρειάζεται, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβύθια.

Κι ενώ τα ρεβύθια μαγειρεύονται, βάζουμε σε ένα μπωλ 1 κούπα πλιγούρι με 2-3 κούπες βραστό νερό. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε για μισή ώρα να μουλιάσει. Δοκιμάζουμε, και αν μας ικανοποιεί η υφή (δηλαδή όταν το δαγκώσουμε είναι σαν καλοβρασμένο ρύζι) το στραγγίζουμε.

Στο σημείο αυτό είμαστε στην ίδια φάση με αυτήν που ήμουνα μόλις επανέφερα από το κρύο ρεβύθια και πλιγούρι.

Κόβουμε σε κυβάκια 2 καρότα, ψιλοκόβουμε 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο φινόκιο μαζί με τη ρίζα του (προαιρετικό το φινόκιο, αλλιώς βάλτε άνηθο ή/και μαϊδανό), προσθέτουμε 7-8 ντοματάκια κομμένα στη μέση ή μία ντομάτα κομμένη σε κυβάκια και μία κουταλίτσα κάπαρη.

Για σάλτσα φτιάχνουμε σιτρονέτ (δηλαδή βινεγκρέτ αλλά με λεμόνι, όχι με ξύδι) ως εξής:

Σε μία κουταλιά μουστάρδα (καυτερή όσο αντέχουν τα γούστα μας) προσθέτουμε αλατοπίπερο και τον χυμό ενός λεμονιού. Χτυπάμε καλά, για να διαλυθεί η μουστάρδα, και προσθέτουμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο ανακατεύοντας καλά, μέχρι να πήξει ελαφρώς. Περιχύνουμε το όλον, σερβίρουμε και δεν το πιστεύουμε πώς αυτά τα τόσο ταπεινά και απλά υλικά απογειώνουν το αποτέλεσμα!

IMG_9993.jpeg