τυρόπιτα 2

Σήμερα, Κυριακή της Τυροφάγου, θα μοιραστώ μαζί σας και άλλη μια συνταγή τυρόπιτας, αυτή που έφτιαχνε η μαμά μου. Που, σπουδαία πιτού καθώς ήταν, σκάρωνε διάφορες πίτες στο πι και φι. Εγώ δεν είμαι σπουδαία πιτού, πλην όμως ως τεμπέλα μαγείρισσα, ότιδήποτε νόστιμο αρχίζει από πι και τελειώνει σε φι προσελκύει το ενδιαφέρον μου και επιδίδομαι μετά μανίας στην παρασκευή του, προκειμένου να το απολαύσω τάχιστα.

Ιδού λοιπόν εύκολη, όχι όσο η τυρόπιτα 1, πλην όμως εύκολη επαναλαμβάνω, τυροπιτίτσα ζηλευτή.

Παίρνουμε έτοιμα ωραία χωριάτικα φύλλα, εκτός αν είμαστε πολύ-πολύ προκομένοι και τα ανοίγουμε μόνοι μας, πράγμα που ομολογώ άνευ ντροπής ότι δεν είμαι.

Και για τη γέμιση χρειαζόμαστε:

1 λίτρο γάλα

150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

περί τα 300 γραμμάρια τυρί φέτα ή άλλο άσπρο τυρί με λιγότερα λιπαρά

3 αβγά

πιπέρι (αν μας αρέσει)

Ανακατεύουμε το κρύο γάλα με το σιμιγδάλι και το βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και έντονα, για να μην μας κολλήσει και το πετάξουμε πάραυτα. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, θα αρχίσει να πήζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε ακάθεκτοι το ανακάτεμα για 5 λεπτά, για να ψηθεί το σιμιγδάλι. Το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί χοντροτριμμένο.

Χτυπάμε χωριστά τα αυγά και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε και λίγο πιπεράκι και η θαυμάσια γέμισή μας είναι έτοιμη.

Πασαλείφουμε με το πινέλο ένα ταψί με λίγο λιωμένο βουτυράκι ή, αν θέλουμε να ανεβάσουμε τα μονοακόρεστα λιπαρά, ανακατεύουμε λίγο λιωμένο βούτυρο με λίγο ωραίο λάδι, ή, αν προτιμάμε, με λάδι σκέτο.

Στρώνουμε ένα φύλλο, το πασαλείφουμε πλημελλώς με βουτυράκι, λαδάκι ή το ως άνω λαδοβουτυράκι και επαναλαμβάνουμε με άλλα 2-3 φύλλα.

Τοποθετούμε την γέμιση και την απλώνουμε καλά στο ταψί για να πάει παντού.

Σκεπάζουμε με φύλλο που πασαλείφουμε όπως παραπάνω, και επαναλαμβάλουμε με άλλα 1 ή 2 φύλλα.

Αν θέλουμε τυροπιτένιο κόθρο, πριν τυλίξουμε τις άκρες των φύλλων, προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυράκι. Τυλίγουμε και πασαλείφουμε καλά από πάνω την πιτούλα μας με βουτυράκι ή λαδάκι ή λαδοβουτυράκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα ή ώσπου να ροδίσει.

Η μύτη μας πάει να σπάσει ενώ η πίτα μας ψήνεται, αλλά εμείς βράχοι! 

΄Οταν βγει από τον φούρνο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντισταθούμε και να μην κατακαούμε επιδράμοντας στο ταψί, και, όταν πια δεν αντέχουμε άλλο του δίνουμε και καταλαβαίνει.

Καλή σας όρεξη!